Konstanze Abouleish fra SEKEM besøkte Grønn profilering i 2018. Fra venstre: Nicolas Torgersen, Claudia Kalbernah, Ragnhild S Nilsen, Konstanze Abouleish, Andreas Caspari, Lars Petter Lundteppen. Foto: Kaarina Borud.

Skolegenser med
god samvittighet

EN FORTELLING OM EN BÆREKRAFTIG HETTEGENSER 

AV RAGNHILD S NILSEN 

Alt vi kjøper bærer sin historie, og du er med på å forme den historien ved 1) å late som om den ikke eksisterer eller 2) å engasjere deg i historien bak klærne dine på ulike nivåer i din hverdag. 

Lenge trodde jeg at bomull var et rent produkt og at arbeiderne som hadde laget klærne mine fikk en lønn til leve av. Jeg levde i villfarelsen at klærne jeg bærer, slett ikke hadde ødelagt noen mennesker på veien til Norge. Inntil det gikk opp for meg at den tradisjonelle tekstilindustrien som foregår i verden dreper, ødelegger, forgifter og holder arbeidere som slaver for at du og jeg skal få ei billig T-skjorte. Vet du det? 

Da dette alvoret gikk opp for meg for noen år siden, ble jeg virkelig sint. Og jeg tok min flammende vrede og brant opp mange av mine klær. Det skjedde på et skjær på Sørlandet, og jeg tror neppe at andre enn et par måker skjønte rekkevidden av hva jeg holdt på med. Dramatisk var det dog. Min indre flamme og det ytre bålet, ble for meg en pakt: «Nå er det nok!», joiket jeg utover havet. Jeg orker ikke lenger tanken på å bære klær jeg ikke vet hvordan er produsert. Var jeg gal? Eller var jeg i ferd med å bidra til en ny kleshistorie? 

I alle fall ble mitt bål den gangen i 2002 begynnelsen på min kjærlighet til SEKEM i Egypt. 

GRØNN PROFILERING: TO UNGE ILDSJELER 

– Ønsker dere å endre tekstilindustrien? Det spørsmålet stilte jeg to unge ildsjeler som kom til meg i 2017 fordi de ville lage klær og lurte på om de kunne gjøre det på SEKEM

– Selvsagt kan dere det, svarte jeg. Og tilføyde: – Jeg har ventet på dere i 15 år. Helt siden jeg brente opp gift-klærne mine. 

Jeg vet ikke om Lars Petter Lundteppen og Nicolas Torgersen visste helt hva de skulle tro, men de smilte godt og ble med meg til SEKEM. Der begynte de straks sin første produksjon av Demeter-sertifiserte hettegensere, bukser og t-skjorter ved hjelp av penger de lånte av venner og bekjente. De ville gjøre en forskjell. De ville være med på å lage en ny historie, en ny fortelling om hvordan vi kan lage klær på en etisk, bærekraftig måte og sammen gjøre det mulig at tekstilarbeidere kan få levelønn og deres barn gå på skole. 

Og kvaliteten på bomullen i klærne? Den er fenomenal. Bomullen som dyrkes gjennom biodynamisk landbruk langsmed Nilen, er av flotteste kvalitet i verden. Jordbruksmetoden gjenoppretter økosystemet, gir bønder arbeidskår de kan leve med og avkastning nok til at de kan sende barna sine på skole! I tillegg ødelegges ikke jordsmonnet av sprøytemidler, og grunnvannet er rent, som ren samvittighet. Blir du med på å spre denne gode historien? 

Entreprenørvirksomheter som Grønn Profilering er viktige for SEKEM. Takket være barn og unge på Steinerskolen og andre skoler rundt i landet, ser det nå ut til å kunne bli en bærekraftig virksomhet. Og 5 prosent av omsetning går tilbake til det ideelle arbeidet for barn og unge på SEKEM via venneforeningen Sekem Scandinavia

Ragnhild S Nilsen er forfatter, musiker, prosjektleder og fordragsholder. Hun er leder av venneforeningen Sekem Scandinavia.

Da alle elevene på Eidsvoll Steinerskole fikk hettegensere

AV KAJA JENSETH

Det var elevrådet som fikk tips om å søke midler fra EO-fondet som er Elevorganisasjonens eget fond. Men hva skulle de søkte penger til? Elevrådet kom med mange forslag som elevrådsrepresentantene brakte videre til de ulike klassene. Her fortsatte idémyldringen, før klassene fikk stemme over forslagene. På topp kom skolegenser – med en tegnekonkurranse for å velge ut motiv. 

I EO-fondet kan man søke under forskjellige kategorier, og skolegensere hørte inn under Sosialt prosjekt. Makssummen var 15 000 kr og søknader kan sendes etter skoleårets start fram til 1. november. Prisen for gensere til 65 elever ville komme på cirka 23 000 kroner. Resten måtte dekkes fra FAU og elevrådskassa, noe det var enighet om på skolen, da vi fikk hele beløpet fra EO. 

En plakat fortalte om tegnekonkurransen, og alle de innkomne tegningene ble hengt opp for vurdering. De tre motivene som fikk flest stemmer gikk til en finale og ny avstemning. Motivet som vant var tegnet av ei jente i 7. klasse. Så ble tegningen hennes gjort digital for å kunne trykkes på stoff. 

Grønn Profilering lagde et bilde av hvordan genserne ville se ut med motivet. Elevene kunne velge mellom blå eller grå hettegenser med motiv foran, eller hettejakke med motivet bak. Dette ble sendt til alle foreldrene. Siden hettejakken var noe dyrere, måtte de som ønsket denne betale et tilleggsbeløp. Flere bestilte også ekstra gensere som de betalte selv. Mest krevende var å få inn svar fra alle foreldrene om hvilken farge, modell og størrelse de ønsket til barnet sitt. 

Siste skoledag før jul 2018 kom genserne! Det ble årets julegave. Det var mange spente elever og litt kaos under utdelingen. Hver dag i hele vårhalvåret har vi sett mange elever gå med genserne. De er veldig gode å ha på seg. Og genserne er en flott reklame for skolen vår. 

Kaja Jenseth er lærer på Steinerskolen Eidsvoll.