«Å male himmelen er som en gudstjeneste»

Av Berit Frøseth, Mennesket 2024

5. september 2024 er det 250 år siden Caspar David Friedrich ble født i Greifswald i det som den gang var svenske Pommern. Friedrich regnes som en av romantikkens mest kjente landskapsmalere, og han er feiret med flere utstillinger i år.

Les mer

Bare et eventyr?

Av Liv Skappel Gran, Mennesket 2024

«Eventyret er en sann sjeleskatt. Hva de skjenker ånden, forblir bevart enn ut over døden, og vil i senere jordliv bringe frukter. De lar oss dunkelt ane det sanne, og fra anelsen skaper våre sjeler erkjennelse, som vi slik trenger til i livet.»

Les mer

Ibsens «Peer Gynt» som et innvielsesdrama  

Av Gunnar Ihlen, Mennesket 2024

I verdenslitteraturen finnes visse nøkkelverk som er inspirert av menneskets grunnleggende forhold til en høyere, oversanselig virkelighet. Det handler om behovet for å forstå våre røtter i tilværelsens dypere urgrunn. Litteratur og kunst kan vekke en gjenkjennelse av alt som er forbundet med slike sider ved tilværelsen.

Les mer

Henrik Ibsens Brand

Av Brit Østerud, Mennesket 2024

I 1865 bodde Henrik Ibsen i Roma. Han skuffet over Norges unnfallenhet i den dansk-tyske krigen i 1864. Hans harme gjør at han skriver på et langt, fortellende dikt; episke Brand, men han finner ikke helt form og innhold. En dag i 1865 besøker han Peterskirken, og under Michelangelos storslåtte kuppel forstår han plutselig hvordan stykket skal fortelles. Dette er Ibsens skandinaviske gjennombrudd.

Les mer

Dannelse og modning i et menneskeliv  – er det en livsrett for alle?  

Av Josefin Winther, Mennesket 2024

Høyere utdanning er en bemerkelsesverdig dimensjon av vårt samfunn. I barndom og ungdomstid er livene våre i stor grad formet rundt den tiden vi tilbringer i barnehage og skole, og her er både innhold og form tydelig definert — av noen andre enn oss selv. Når denne fasen avsluttes, venter en veldig annerledes tilværelse for den unge voksne. Nå står vi fritt til selv å kjenne etter: Hva vil jeg?

Les mer

I samtale med filmfotograf Ragnhild Nøst Bergem

Av Rigmor Skålholt og Sissel Jenseth, Mennesket 2024

I slutten av april hadde vi gleden av å møte fotograf og regissør til dokumentarfilmen «Ola – en helt van-lig uvanlig fyr». Både Ola Henningsen og filmen har det siste halvannet året fått mye omtale og ros, og vi ønsket å formidle en dypfølt takk til Ragnhild Nøst Bergem som har arbeidet med filmen i over ni år.

Les mer

Å tale – og å lytte

Av Reinhart Gatzsche, Mennesket 2024

Mennesket er et talende, et skapende vesen. De legemsdannende kreftene brukes ikke helt opp til en spesialisert kroppsutforming som hos dyrene, men et overskudd av formkrefter forblir ubrukt. Mennesket har en uavsluttet, ikke ferdig, uspesialisert gestalt. Dermed oppstår muligheten til skapende å forme seg selv i sin biografi.

Les mer