SEKEM – en veiviser
for det nye Egypt

Dette er boken om gründeren Ibrahim Abouleish og hans utrettelige kamp for å skape en grønn oase i ørkenen basert på menneskets verdighet og ansvar for jorden. Det er boken om en sosial pioners mot og evne til å bryte opp fra trygge kår og plante et frø for fremtiden – en bok til inspirasjon for en fornyelse av samfunnslivet i et globalt perspektiv.

Under en reise gjennom Egypt i 1975, ble Dr. Ibrahim Abouleish (1937-2017), som den da var leder for den farmakologiske forskningen ved universitetet i Graz i Østerrike, overveldet av sitt lands overbefolkning, og forurensning, særlig fra bruken av kjemiske plantevernmidler. Han valgte å flytte hjem til Egypt og etablere Sekem i ørkenen utenfor Kairo, og har siden da vært ledende i å utvikle og spre det biodynamisk jordbrukets metoder på bommulsmarkene i Egypt og gjennomføre en innovativ biologisk skadedyrbekjempelse. SEKEM betyr “vitalitet fra solen”, og Dr. Abouleish sin visjon er en tre-fold prosjekt som vil bidra til fellesskapet oppbygningen, menneskeheten og helbredelse jorden. 

Den arabiske verden står overfor store forandringer og utfordringer. Det som skjer i Egypt vil være avgjørende. Om dette store landet klarer å mobilisere til felles innsats for demokrati, frihet og likeverd, vil det skape håp for fremtiden og åpne mange nye muligheter.

Noen få etiske fyrtårn reiser seg i ørkensanden som veivisere: Sekem er et av de største. Denne organisasjonen har bygd opp et bærekraftig og biodynamisk økologisk landbruk i et av de mest karrige strøk på jorden, i tillegg til å skape mange tusen arbeidsplasser, skole, helsestasjon, kultursenter, og nå Heliopolis universitet for bærekraftig utvikling og lederskap. Hvordan er dette mulig? Hvilken betydning kan dette få for det nye Egypt? Hvem er menneskene bak Sekem? Hva har de å lære oss i Skandinavia?

Les utdrag fra boken her: Innholdsfortegnelsen; Verdighet nå, av Ragnhild Nilsen; Kapitel 4: Hvordan gripe an visjonen – Ørkenland, av Ibrahim Abouleish.

Boken er oversatt fra tysk av Sverre Dahl. Utgitt av Antropos Forlag 2012. Heftet, 210 sider. Kjøp boken hos Antropos bokhandel i Josefines gt 12, Oslo. 

Sekem. Foto: Christian Labhart, fra dokumentarfilmen Zwischen Himmel und Erde – Anthroposophie heute.