Årstidene – og vinterens glede!

AV NINA MARIA BRUN

Æsj! Alle disse ufyselighetene, de lange vår- og sommermånedene. Og den ufyselige humbug-sommertiden som vi har i sommerhalvåret. 

Steik, støy, stress, fluer, kryp, stormrautende kyr, ekstrem hete og lyst hele døgnet. Mine stakkars øyne er så lysømfintlige. Jeg får hetetokter og blir utagerende og amper. Og føler kun avmakt! Ovenfor disse ufyselige høytrykkene som setter seg så fast! Støvskyer, stank og støy, gressklippere, traktorer og kappsager, eksos og støv og tjærelukt. Som overdøver blomsterduften og fuglesangen. 

Når bare det forjettede Guds regn fra Oven, Livets Vann, kjærtegner og væter den arme, tørre vegetasjonen og naturen. Ja, se da vender blomsterduftene tilbake og fuglekoret er så intenst som en fuglesang skal være, som ellers ikke merkes når det er steik og tørke. Regnet bringer duften og fuglekoret fra mangfoldige små fuglestruper tilbake.

Du sky på himmelens hvelv

Du gjør meg trygg og glad!

Du gir ut av deg selv

Friskt regn til blomst og blad

Så kommer høsten med dempet lys, kortere dager og mer regn. Da er det lettere å konsentrere seg, å lese og være i ro. Først Mikkelsmess med sprakende, røde, gyldne og gule blader som skinner som et mektig kunstverk overalt. Mikaels seier over dragen og heten. Det kommer forut for det vakre november-høstlanskapet. Gråvær, regn, yr, tåke. Deretter rimfrosten. Når alt er farget hvitt på de nakne svarte greinene på trærne og buskene og over landskapet.

Så kommer vi til Adventstiden og venter på Åndsbarnets fødsel.

Akeglede i Strandengveien, Vollen i Asker. Jørgen bak, Nina i midten og Kaja foran. Foto: privat.

Hvit, dyp, lydløs sne som daler og dekker naturen, som demper traktoren som brøyter og gir stemning! Så er det jul! Og Åndsbarnet blir født.

Herlig, friskt og hvitt og mest overskyet og dyp fin sne.

Jeg er selv født i det herlige vinterhalvår!

Ikke rart Høsten og Vinteren med Mikkelsmess og Jul er mine favorittårstider. Å kunne være i barndommens minner, der jeg frydet meg over den første rimen, de første kuldegradene og den første sneen.

Nina Maria Brun bor på Solborg og skriver for bladet LandsByLiv. 

Artikkelen har stått i Mennesket 2022