Start sidens toppseksjon.
Start navigering av undermenyen for denne seksjonen.
Avslutt navigering av undermenyen for denne seksjonen.

Lesetips

Økolandbruk er fremtiden

Hvorfor økolandbruk er fremtiden forklarer gårdbrukerne Katrine og Amund Aalstad i et leserinnlegg i DN 19.7.13  

Det økonomiske livet- om samvirkeøkonomi

Dag Hauffens kronikk om hvordan ta steget fra markedsøkonomi til samvirkeøkonomi. Klassekampen 27.12.12.  

Om Hitling og potting

Frode Barved om hvordan ulike fronter dreper det offentlige ordskiftet ved å "hitle og potte" hverandre, Klassekampen 9.2.13  

Den annen front

I forbindelse med Asbjørn Aarnes' bortgang, beskriver Rune Slagstad en norsk verdikonservativ tradisjon som strekker seg fra Marcus Monrad til Asbjørn Aarnes. Slagstad hevder at denne tradisjonen er blitt marginalisert av historikere av ulik støpning. Klassekampen 18.1.13.  

Det individuelle vi

I kjølvannet av Tybring-Gjeddes spørsmål i stortinget og Jon Hustads kronikk i Aftenposten der kulturminister Hadia Tajik bes om å definere "norsk kultur", har debatten rast på digitalte medier og i aviser. Les Barkveds innlegg i debatten, Klassekampen 8.1.12.  

Vil du vite mer om antroposofi?

Se Store Norske Leksikons artikler om antroposofisk inspirerte tema- før siste digitale omlegging i 2012.  

Krinslaup i kraftforets tid

Skal me metta verdas befolkning, må me tilbake til framtida – me må ta i bruk dei kjende teknikkane som tek omsyn til krinslaupet. For ei ku er ikkje ein robot, og ein gard er ikkje ein fabrikk, skriver Lisa Hamre i Klassekampen. Hun forteller og fra sin erfaring på den biodynamiske gården Fokhol.
 

Den annens ansikt

Er vi i ferd med å utvikle oss bort fra et lærerideal og en pedagogikk med ansvar for å se den Annens ansikt, til en flimrende og flytende uvirkelighet der både elevens og lærerens ansikt forsvinner i en pågående strøm av digitalisert underholdnings-pedagogikk, byråkratiske forordninger og standardiserte tester, spør Frode Barkved i Klasskampen 14.7.12  

Biologisk-dynamisk vin vinner terreng

Stadig flere vinbønder velger biologisk-dynamiske metoder, for å gi vinplantene tilbake det naturlige immunsystemet og erstatte kjemisk sprøyte-behandling med naturprodukter som er like effektive.
 

Hvem eier humanismebegrepet?

Frode Barkved spør i Klassekampen 21.2.12, hva sekularingseringen av humanismebegrepet kan innebære, og om Human-Etikere kan ta patent på begrepet.
Start sidens innholdsseksjon.

Kinofilm om antroposofi

Zwischen Himmel und Erde – Anthroposophie heute finnes nå på DVD. Filmen portretterer syv personer som lever med antroposofien. Regissør Christian Labhart sier at det viktigste under utvalget var at de syv personene hadde en klar tilstedeværelse og autensitet og at deres forhold til antroposofien er troverdig.

Antroposofisk Selskap har kjøpt rettighetene til å vise filmen offentlig i Norge, slik det bl a ble gjort i forbindelse med arrangementet på Rådhusplassen høsten 2010. Filmen kan kjøpes fra Antropos forlag og bokhandel. For offentlig visning, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen , v/Sissel Jenseth, tlf 975 63 875.

Inn i løvens hule

Ideen til prosjektet fikk Labhart da den forrige filmen hans, "Farvel til Mozart" (2006) – en dokumentar om Steinerskolekoret Wetzikon – fikk god mottakelse på kinoene i Sveits. Han tenkte da: Hvorfor ikke fortsette direkte inn i «løvens hule» og lage en film om antroposofien?

Labharts nysgjerrighet for antroposofene ble vekket da hans to barn gikk på Steinerskolen, og han opplevde at påstander om at steinerskolen er en slags ghetto i en ideell verden, var usann. Tvert i mot så han at skolen uten karakterer og mye kreativitet, var en gave til elevene og styrker dem for livet. Han var også fascinert av antroposofenes holdning til penger – en tilsynelatende utopisk modell – og det biologisk-dynamisk jordbruket, medisin og etikk. Denne beundringen, men også hans indre motstand mot dette universet, har utgjort drivkraften i arbeidet med filmen. Målet hans er å være kritisk, men også rettferdig overfor en bevegelse som fortsatt er en kilde til mange kontroverser i offentligheten.

Syv nærgående portretter

Christian Labhart startet arbeidet med filmen gjennom en flere ukers reise til en rekke skoler, sykehus, gårder og aksjonsgrupper i Europa. Han dro også til Goetheanumog besøkte SEKEM-initiativeti Egypt. Han ønsket ikke lage en omfattende dokumentasjon av bevegelsen, men heller rette strålekasteren mot syv enkeltmennesker. Disse syv er eurytmisten Christoph Graf, kunstansvarlig i SEKEM Egypt siden 2002; Claudine Nierth, en av initiativtakerne for aksjonsgruppen Mer demokratii Hamburg; Bodo von Plato, medlem av Vorstand i GoetheanumSusanne Wende, lærer på Rudolf Steinerskolen Kreuzlingen i Sveits: Christoph Homberger, en verdenskjent solist og leder av et eksperimentelt Musikkteater; Sebastian Gronbach, redaktør av tidsskriftet Info3 - Anthroposophie im Dialog og initiativtaker til Offentlig meditasjon (ÖKOMED), og sosialterapeut Martin Ott som driver den biologisk-dynamiske gården Rheina i Sveits.

Tysk språk

Fem av hovedpersonene i filmen er fra Tyskland, mens Christoph Graf og Christoph Homberger er fra Sveits. Filmen er på tysk, men har engelsk, fransk, spansk eller russisk undertekst.

Avslutt sidens innholdsseksjon.
Start sidens verktøylinje.

Utskriftsversjon  •  Tilbakemelding  •  Til toppen

Siste oppdatering
28. november 2015

Avslutt sidens verktøylinje.
Start sidens bunnseksjon.
Avslutt sidens bunnseksjon.